Mały Książę

najważniejsze jest niewidoczne dla oczu...

543 książek - 263 języków

Uszy lisa

Czy zastanawialiście się, dlaczego lis Małego Księcia ma takie wielkie uszy? Każdy kto widział lisa w naszych lasach z pewnością musi zadać sobie to pytanie. Zagadka ta jest jednak bardzo prosta do rozwiązania.

W latach 1927-1928 Antoine de Saint-Exupery został szefem lotniska Cap Juby, małej placówki wciśniętej między ocean, a pustynię. To właśnie tam - jak donoszą biografowie - oswoił gazelę oraz pustynnego lisa-fenka, którego charakterystyczną cechą są właśnie wielkie uszy.

Fenek (Fennecus zerda), ssak łożyskowy z rodziny psowatych, rzędu drapieżnych. Najmniejszy przedstawiciel rodziny psowatych zamieszkujący pustynne rejony Afryki Północnej i Półwyspu Arabskiego, jednocześnie uchodzi za największego ssaka drapieżnego Sahary. Ruję odbywają zimą, ciąża trwa 50-55 dni, małe rodzą się w marcu lub kwietniu, zwykle 1-4 w miocie. Ważą po 25-28 g i mierzą 10 cm długości, z czego połowa przypada na ogon. Początkowo srebrzysto-czarne, po 2 tygodniach zmieniają ubarwienie futra na beżowe, a w wieku 3 miesięcy uzyskują płowożółtą barwę typową dla osobników dorosłych. Długość ciała dorosłego fenka to ok. 40 cm, ogona do 30 cm, ciężar ciała do 1,5 kg. Żyją średnio 12-14 lat. Fenek prowadzi nocny tryb życia, żywi się owadami, drobnymi kręgowcami i pokarmem roślinnym.

Zdjęcie fenkaZdjęcie fenkaZdjęcie fenkaZdjęcie fenkaZdjęcie fenka

R E K L A M A
R E K L A M A